Home » Spelregels

Spelregels

Uiteraard beginnen jullie met een professionele uitleg over boogschieten. Schieten op een stilstaand doel is al niet eenvoudig, maar op een bewegend doel al zeker niet! Hierna kan het spel beginnen.. Het speelveld is 15 bij 30 meter en kan overal worden opgezet, zolang de locatie natuurlijk groot genoeg is. Maar wat is nu precies de bedoeling?

De groep wordt in twee teams verdeeld. Deze teams staan in het speelveld tegenover elkaar en worden gescheiden door een ‘veilige zone’. Elk team heeft een zogenaamde ‘5-spot doelschijf’. Jullie team kan op drie manieren winnen:

  • Alle leden van het andere team zijn geraakt, en daarmee uitgeschakeld.
  • Alle vijf de doelen (spots) van de doelschijf van de tegenstander zijn eruit geschoten.
  • Een vooraf gesteld tijdslimiet wordt overschreven. Het team met de minste spots uit de doelschijf is op dat moment de winnaar.

Natuurlijk is niet alles toegestaan tijdens het Arrow Shootout. Er zijn dan ook enkele spelregels, die tijdens de uitleg van het spel nog eens uitgebreid zullen worden doorgesproken.

 

Het speelveld

Elk team blijf op zijn speelkant van de veiligheidszone. Spelers mogen de veiligheidszone in om pijlen te halen, maar mogen niet vanuit de veiligheidszone schieten of beschoten worden. Ze mogen hier ook niet blijven hangen. De zone buiten het speelveld wordt uiteraard ook gezien als veiligheidszone.

 

De pijlen

Iedere speler krijgt één pijl. Als je deze pijl hebt geschoten, kunnen nieuwe pijlen worden opgeraapt op je eigen speelhelft of in de veiligheidszone. Als een pijl buiten het speelveld wordt geschoten, wordt deze door de instructeur of een van de spelers zo snel mogelijk weer mee in het speelveld genomen.

 

Uitgeschakeld?

Als een speler wordt geraakt (ook op het hoofd) dan is hij of zij uitgeschakeld. Een treffer op de boog telt niet. Een geraakte speler moet het speelveld verlaten en aan de rand van het veld gaan staan. Houdt je masker ten alle tijden op! Uitgeschakelde spelers mogen, in de volgorde waarin ze werden uitgeschakeld, weer het speelveld in als iemand van hun team een geschoten pijl vangt of een van de vijf doelen uit de doelschijf van de tegenstanders worden geschoten.

 

Veiligheid

Arrow Shootout is een zeer veilige en pijnloze variant op bijvoorbeeld paintball. Toch zullen de deelnemers rekening moeten houden met enkele veiligheidsregels, zodat ze zichzelf en anderen niet onnodig in gevaar brengen.

  • NIET rennen met een pijl.
  • NIET op het hoofd richten.
  • Als je ziet dat een pijl kapot is, geef dit dan aan en schiet er NIET mee.
  • Houd altijd je helm op, ook al ben je uitgeschakeld.
  • Let op jezelf en anderen.